Vypadávanie vlasov – ako proti nemu zabojovať?

Mohlo by sa zdať, že vypadávanie vlasov je fenoménom dnešnej uponáhľanej doby. Iste, stres a duševná pohoda /či skôr nepohoda/ majú svoj vplyv na každý náš problém, avšak veľakrát je dobré pozrieť sa na koreň veci z nadhľadu. Aké sú možné príčiny vypadávania vlasov a aký arzenál povolať do boja, aby sme tento nelichotivý trend zvrátili?

Keď sú vlasy našou pýchou

Krásne, zdravé a lesklé vlasy sú skutočne pýchou a ozdobou hlavy každej ženy, ale aj muža. Vlasy však okrem tej estetickej funkcie majú aj oveľa dôležitejšie poslanie. Sú akousi ochrannou helmou hlavy, chránia ju pred slnečným žiarením, ale aj chladom a fyzickým poškodením. Časom sa vlasy menia, mení sa ich farba, kvalita, staré vypadnú, no na ich mieste narastú nové. Počet, teda hustota vlasov, je stanovená už v našej genetickej výbave pred narodením. No ich kvalitu a zdravie má, až na pár výnimiek, v rukách každý sám.

Z hľadiska estetického majú vlasy zase istú komunikačnú funkciu. Husté a lesklé pôsobia reprezentatívne a sú odrazom zdravia jeho majiteľa. Naopak riedke a slabé vlasy sú často predzvesťou choroby alebo iného zdravotného problému svojho majiteľa. Na ich rast či vypadávanie však vplýva okrem zdravotného stavu aj striedanie ročných období. Tak ako je to len prírode typické, sa im na jar a v lete darí, no v zime a na jeseň nie je chumáč vlasov na hrebeni ničím výnimočným

problem-s-vypadavanim-vlasov-andopa-sk-1024x670

Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov

Je veľa príčin, ktoré majú priamy vplyv na rast a hustotu našich vlasov. Môžu byť chorobné, ale rovnako aj nechorobné, a dokonca tiež dedičné. Stres a hektická doba môže byť jednou z nich. Práve vplyvom stresu sa v tele tvorí mužský hormón androgén alebo tiež testoid, ktorý má neblahý vplyv práve na nadmerné vypadávanie vlasovNešetrné zaobchádzanie, farbenie, horúci vzduch či nesprávne česanie sú hlavne u žien pomerne častým dôvodom ich nezdravého vzhľadu, lámavosti či dokonca vypadávania. Toto sú zjavné príčiny, ktoré sme schopní vo väčšine prípadov veľmi jednoducho ovplyvniť alebo aspoň minimalizovať.

S tými chorobnými to je už trochu ťažšie. Tu ide často o hormonálne poruchy, niektoré chronické ochorenia alebo dlhodobé užívanie agresívnych liekov /tiež chemoterapia/, ktorých vplyvom vlasy nedostávajú dostatok výživy a tie nové nemajú energiu na rast. Pri každom náznaku či podozrení je teda dobré byť obozretný a problém riešiť už v zárodku. Predísť tak môžeme nielen nemalej estetickej ujme, ale často aj závažnejšiemu zdravotnému problému. Pretože aj vypadávanie vlasov môže byť jedným z varovných signálov, že niečo nie je v poriadku.

vypadavanie-vlasov-andopa-sk

Najlepšia obrana je útok

Ako teda zatočiť s nezdravými a vypadávajúcimi vlasmi? Celkom na začiatok je dobré začať od seba. Nie nadarmo sa vraví, že krása človeka vyžaruje z jeho vnútra. Iste, dalo by sa to chápať aj v prenesenom význame, ale v tomto prípade by to mohlo platiť doslovne. Je veľmi dôležité, ako žijeme, ako sa stravujeme a koľko sa hýbeme. Otrepaná pravda, ktorú nie veľmi radi počúvame. No zdravý životný štýl je stavebným kameňom nášho zdravia a vitality, tým aj vitality našich vlasov. Prečo to teda aspoň neskúsiť…

Ďalšou z možností, ktorá sa pri mnohých problémoch s vlasmi osvedčila, je prírodná liečba alebo tiež overené babské recepty. Starý dobrý vaječný žĺtok, kokosový alebo olivový olej, ale aj žihľava, rozmarín či levanduľa sú osvedčenými domácimi prostriedkami proti vypadávaniu vlasov a na ich obnovu a rast. Až vtedy, keď už je príroda bezmocná, je čas siahnuť na lieky či špeciálne kozmetické prípravky.

Hovorí sa, že v očiach človeka je ukryté všetko. Náš zrak je naozaj zrkadlom nášho vnútra, avšak nie sú aj krásne husté vlasy odrazom našej vitality a zdravia? Iste áno. Starajme sa teda o ne, ako najlepšie vieme. Doprajme im množstvo vitamínov a minerálov z našej pestrej stravy, rozmaznávajme ich prírodnými zábalmi a maskami, nezaťažujme ich zbytočnou chémiou a ony sa nám odvďačia atraktivitou a príťažlivosťou.

Medzi našu najpredávanejšiu a veľmi obľúbenú líniu patria produkty ASP Kitoko Age-Prevent, ktoré slúžia na slabé, lámavé a vypadávajúce vlasy.