Všetko, čo potrebujete vedieť o predĺžení vlasov

predlzenie vlasov

Trápia vás riedke vlasy? Alebo ste sa dali ostrihať a teraz to ľutujete? Možno vám vlasy padajú počas zmeny ročných období, kvôli tehotenstvu alebo kvôli chorobe. Nech je to akokoľvek, existuje jednoduché riešenie - predĺženie vlasov.

Dlhé vlasy sú pokladané za znak ženskej krásy. Už počas evolúcie boli preferované ako znak zdravia a plodnosti, čo v podvedomí ľudí prevláda dodnes. Ak vám príroda nenadelila hustú dlhú korunu krásy, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich možností.

Ako si môžete vlasy predĺžiť

  • Keratínová metóda - pramene sa pripájajú na vlasy pomocou keratínu. Keratín je bielkovina, ktorá je stavebnou jednotkou našich vlasov a vďaka tomu je prepojenie podobné prirodzenému rastu a vlasy nepoškodzuje. Keratín sa zahreje a pramene sa pripájajú klieštikmi ku korienkom vlasov. Po troch mesiacoch je potrebné ich odpojiť a presunúť späť ku korienkom.
  • Clip in - ide o príčesky, ktoré sa pripájajú k vlasom sponkou. Aplikácia je jednoduchá, ale nemá dlhé trvanie a využíva sa skôr jednorazovo na špeciálne príležitosti.
  • Microring - na pripojenie vlasov využíva malý ľahký kovový krúžok. Nie je potrebné lepenie ani nahrievanie, takže je veľmi šetrné. Do krúžku sa vloží prameň vašich vlasov i nadpájaných vlasov a krúžok sa zatlačí klieštikmi. Tejto metóde sa hovorí aj eurolock.
  • Prišívanie vlasov - vlasy sa prišívajú alebo háčkujú k vašim vlasom. Táto metóda môže spôsobovať pocit ťahania alebo svrbenia po aplikácii.

Pre koho sú predĺžené vlasy vhodné?

Predĺženie vlasov je vhodné pre ženy s pevnými a zdravými vlasmi, ktoré sú trochu redšie alebo boli u kaderníčky príliš skrátené. Okrem dodania dĺžky zároveň zvyšujú objem vlasov, preto sú vhodné aj pre jemné vlasy, pokiaľ nie sú lámavé.

Naopak, predlžovanie vlasov sa neodporúča, ak práve užívate silné antibiotiká alebo iné lieky, napríklad počas chemoterapie. Vtedy vlasy vypadávajú a spoje by boli veľmi oslabené. Predĺženie vlasov sa neodporúča ani pre polámané a krehké vlasy. V prvom rade sa snažte zlepšiť kvalitu a pevnosť vlasov, pokiaľ sú veľmi polámané, práve kratší strih im výrazne pomôže. Predlžovanie sa neodporúča ani tesne po pôrode, kedy v dôsledku kolísania hladín hormónov vlasy mamičkám vypadávajú. Spoje predĺžených vlasov by ich mohli zaťažiť a spôsobiť ešte intenzívnejšie vypadávanie.

Ako sa starať o predĺžené vlasy

Aby ste boli čo najdlhšie spokojné s predĺženými vlasmi, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad pri ich umývaní, česaní a úprave. Starostlivosť o predĺžené vlasy nie je zložitá, ak máte vhodné pomôcky a poznáte tieto triky.

  • Vlasy je vhodné umývať v záklone, tak, ako to prebieha u kaderníčky. 
  • Umývajte si ich pomocou šetrných šampónov na vlasy a požívajte skôr vlažnú a nie horúcu vodu.
  • Nikdy si vlasy nerozčesávajte mokré. Na rozčesávanie predĺžených vlasov používajte špeciálne kefy na predĺžené vlasy. Tak budete mať istotu, že ich nechtiac nevytrhnete. Najskôr začnite rozčesávať končeky vlasov a pomaly postupujte vyššie.
  • Je vhodné, aby ste požívali kondicionér a aj masku na predĺžené vlasy. Ľahšie rozčesávanie vďaka hebkému povrchu vlasov zabezpečí, že si nepoškodíte spoje vo vlasoch. Špeciálne prípravky im dodajú aj zdravý lesk.
  • Pri sušení a kulmovaní nepoužívajte vysoké teploty. Ideálne je používať fén na vlasy, ktorý má aj voľbu fúkania studeného vzduchu. 

Kedy je potrebné predĺžené vlasy odstrániť?

Každému rastú vlasy inou rýchlosťou. Predĺžené vlasy sa zvyčajne odstraňujú, keď spoje odrastú asi päť centimetrov od korienkov. V priemere to trvá 3 až 5 mesiacov. Následne máte dve možnosti - predĺžené vlasy odstrániť, alebo ich posunúť vyššie, späť ku korienkom vlasov. Mnoho žien si necháva predĺženie vlasov iba dovtedy, kým im vlastné vlasy nedorastú do požadovanej dĺžky. Myslite však aj na to, že vlasy každý deň prirodzene vypadávajú. Okrem vašich vlastných vlasov vypadávajú aj tie predĺžené, preto je vhodné navštíviť kaderníčku raz za mesiac a skontrolovať ich stav.