Ako vybrať správny šampón? Na toto si dajte pozor

spravny sampon

Obchody s kozmetikou sú preplnené šampónmi s rôznymi vlastnosťami, vôňami a cenami. Vybrať si ten správny nás niekedy stojí roky skúšania a neúspechov. Ešte zložitejšie je to pre kaderníkov a stylistov, ktorí nemajú možnosť dlhodobo ošetrovať vlasy klientov a za krátky čas potrebujú čo najlepší efekt.

Pri kúpe šampónu si často prajeme, aby vyriešil naše najväčšie problémy s vlasmi, ale nesmieme zabúdať na pokožku hlavy. V nej sú uložené vlasové korienky a vlasy tak získavajú potrebnú výživu na rast. Šampón na vlasy je teda výrobok ošetrujúci pokožku i povrch každého vlasu od korienkov po končeky.

Ingrediencie v šampónoch 

Dlhý zoznam krkolomných názvov ingrediencií na šampóne nám zvyčajne veľa nehovorí. Preto sa zamerajte na tieto základné body:

  • nemal by obsahovať veľa sulfátov, teda látok, ktoré podporujú tvorbu peny - hoci máme pocit, že práve pena naše vlasy umýva, v skutočnosti ich vysušuje a oberá o lesk,
  • nemal by obsahovať parabény,
  • šampóny by mali, podobne ako iná kozmetika, využívať silu prírodných ingrediencií, ako je aloe vera, čajovníkový olej alebo harmanček.

Rešpektujte typ vlasov

Vlasy sa líšia hlavne podľa toho, koľko prirodzených olejov obsahujú. Ak ich je priveľa, hovoríme o mastných vlasoch, ktoré potrebujú šampón na objem vlasov, pretože sú často zároveň jemné. Maz tvoriaci sa na pokožke totiž spôsobuje, že vlasy sú pri korienkoch zaťažené a smerujú rovno nadol tesne popri hlave. Vhodným šampónom je Fanola - Volume, ktorý obaľuje celý vlas panthenolom a tým ho chráni a zároveň zväčšuje jeho objem. Keďže mastné vlasy vyžadujú častejšie umývanie, je vhodné vyberať aj šampón s obsahom bambuckého masla, aby pokožka príliš nevysychala a zároveň s obsahom antioxidantov, ktoré pôsobia ako výživa a ochrana proti toxínom.

sampon_fanola-volume-kondicioner-objemovy

Na druhej strane spektra sú suché vlasy, ktoré sú mnohokrát tiež kučeravé alebo vlnité. Takýto typ vlasov znesie aj mastnejšie zložky v šampónoch, napríklad argánový olej. Ideálnou voľbou je šampón na suché vlasy Echosline - Seliár Argan.

sampon_echosline-argan-seliar-sampon-vyzivny-s-arganovym-olejom

V prípade suchých vlasov pokožke hlavy chýba vlhkosť a preto sú vhodné šampóny na hydratáciu vlasov. Odporúčame ich najmä ak máte suché vlasy a zároveň suchú pokožku hlavy, na ktorej sa tvoria lupiny. Šampón ASP - Moisture Boost dokonale regeneruje suché a namáhané vlasy, najmä ak musia bojovať s chlórom alebo nevhodným odfarbovaním, častým a dlhým fénovaním a podobne. Navyše obsahuje UV filter, teda vlasy nevysušuje ani slnko.

šampón asp-moisture-boost-300ml

Ak sú vlasy veľmi vysušené, majú tendenciu štiepiť sa. Chýba im lesk, vlas nie je uzavretý a hladký a preto zvyknú odstávať na všetky smery. Je vhodné na nich použiť šampón na uhladenie vlasov, ktorý ich ochráni pred tzv. krepatením, napríklad šampón Le Cosmetique - Brilliant.

sampom_cosmetique-brilliant-sampon-pre-kucerave-vlasy

Špecifickým fenoménom sú farbené vlasy, ktoré môžu byť kvôli chemickým látkam obsiahnutým vo farbách takisto suchšie. Aj v prípade používania kvalitných farieb ide o záťaž pre vlasy, preto je potrebné podporiť ich zdravý vzhľad šampónmi na farbené vlasy. Vďaka ingredienciám, ako je napríklad keratín, sú farbené vlasy žiarivé a hodvábne jemné. Uzamkne farbu vo vlasových kutikulách a tak na nich farba - teda pigmenty - vydrží dlhšie. Vhodný šampón na farbené vlasy by nemal obsahovať sulfáty ani parabény. Tak je to v prípade šampónu Echosline - Seliár Keratin.

sampon_echosline-seliar-keratin-sampon-regeneracny-s-keratinom

Na dostatočne lesklé vlasy a zdravú pokožku hlavy odporúčame šampóny pre všetky typy vlasov. Pokiaľ sa nepasujete so žiadnym problémom, nie je vhodné aplikovať na pokožku hlavy špeciálnu starostlivosť, pretože by ste tak nechtiac narušili jej rovnováhu. Sú teda vhodné šampóny s obsahom antioxidantov, ktoré podporujú odolnosť koruny krásy voči znečistenému životnému prostrediu.