Prečo používať kondicionér na vlasy?

kondicioner

Kondicionér na vlasy je výrobok, ktorý sa používa po umytí vlasov a slúži na zlepšenie ich stavu a kvality. Obsahuje výživné látky a môže byť zameraný na rôzne veci - udržiavanie farby chemicky zafarbených vlasov, dodanie lesku, hydratácia suchých vlasov... Kondicionér pomáha zjemniť a zvláčniť vlasy, zvyšuje ich elasticitu, znižuje krepovitosť, uľahčuje rozčesávanie a chráni vlasy pred poškodením a lámavosťou.

Pri výbere kondicionéra na vlasy je dôležité zvážiť vlastnosti vašich vlasov, aby sa použitý kondicionér hodil práve pre konkrétny typ vlasov. Existujú kondicionéry určené pre rýchlo sa mastiace vlasy a celkom iné sú kondicionéry určené pre suché vlasy - tie obsahujú napríklad argánový olej. Osoby s jemnými vlasmi majú rady kondicionéry bez silikónov, pretože silikóny môžu uviaznuť vo vlasoch a spôsobiť ich zaťaženie a spľasnutosť. Preto je potrebné si vybrať kondicionér, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a typu vlasov. A ak budete stále nerozhodní a vaše vlasy nemajú nejaké konkrétne problémy alebo "výstrelky", stavte na univerzálny kondicionér určený pre všetky typy vlasov.

Vplyv kondicionéra na vlasy

Existujú však aj nevýhody používania kondicionéru na vlasy. Niektoré výrobky môžu obsahovať zložky, ktoré majú negatívny vplyv na vlasy a spôsobiť alergické reakcie. Používanie príliš veľkého množstva kondicionéru môže vlasy zaťažiť a vytvoriť tak účes bez objemu a bez vzdušnosti - tento problém jednoducho odstránite tak, že budete používať primerané množstvo produktu. Okrem toho, ak sa kondicionér neumyje z vlasov správne, môže spôsobiť, že vlasové folikuly zostanú upchaté a to môže viesť k zhoršeniu kvality vlasov.

Celkovo, používanie kondicionéru na vlasy môže byť veľmi užitočné pre zlepšenie stavu vlasov a zvýšenie ich zdravia, pokiaľ sa používa správne a vyberá sa podľa vhodnosti pre typ vlasov, ale zároveň si treba byť vedomý aj možných nevýhod.

Ako používať kondicionér na vlasy?

Aby ste správne použili kondicionér na vlasy, postupujte nasledovne:

  1. Umyte vlasy šampónom: Pred aplikáciou kondicionéra je potrebné vlasy dôkladne umyť šampónom. Opláchnite vlasy teplou vodou, naneste malé množstvo šampónu a jemne ich masírujte, až kým nevznikne hustá pena. Potom dôkladne opláchnite vlasy vodou.
  2. Vytlačte malé množstvo kondicionéra: Z kondicionéru vytlačte malé množstvo (veľkosť hráška, závisí od dĺžky a hrúbky vlasov).
  3. Rozotrite kondicionér medzi dlaňami: Najlepšie je rozotrieť kondicionér medzi dlaňami, aby sa rovnomerne rozložil a zahrial. To pomáha lepšiemu strebávaniu prípravku do vlasov.
  4. Aplikujte kondicionér na vlasy: Rozotrite kondicionér zhora nadol po celom povrchu vlasov. Dôkladne ho vmasírujte do vlasov a vyhýbajte sa aplikácii na pokožku hlavy, ak nie je špecifikované inak na obale kondicionéra. Ak máte dlhé vlasy, špeciálne sa zamerajte na končeky vlasov, kde je väčšie riziko poškodenia a lámavosti.
  5. Nechajte pôsobiť: Podľa odporúčaní na obale produktu nechajte kondicionér pôsobiť na vlasoch po dobu určenú na zlepšenie ich kondície. Zvyčajne to býva od 1 do 5 minút. Pokiaľ používate kondicionér na farbené vlasy, môžete ho nechať pôsobiť dlhšie, keďže ide o veľmi namáhanú korunu krásy, ktorá vyžaduje viac starostlivosti a výživy.
  6. Dôkladne opláchnite vlasy: Po uplynutí doby pôsobenia dôkladne opláchnite vlasy teplou vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky kondicionéra. Uistite sa, že si oplachujete vlasy dostatočne dlho, aby nezostal žiadny kondicionér vo vlasoch, najmä nie pri korienkoch.
  7. Sušenie vlasov: Po opláchnutí kondicionéra vlasy jemne osušte uterákom. Môžete použiť aj fén alebo nechať vlasy prirodzene schnúť.

Pamätajte, že frekvencia používania kondicionéra závisí od vás a od potrieb vašich vlasov. Niektorí ľudia preferujú používať kondicionér zakaždým, keď si umyjú vlasy, zatiaľ čo iní uprednostňujú jeho použitie menej často, napríklad raz týždenne. Čím sú vlasy jemnejšie, tým opatrnejšie volíme frekvenciu používania kondicionéra. Naopak, u dlhých a nepoddajných vlasov je kondicionér zázrakom na ich zjemnenie a úpravu.