7 krokov na dokonalé rozčesávanie vlasov

rozcesavanie vlasov

Nad rozčesávaním vlasov veľmi nepremýšľame - je to každodenná rutina, ktorú robíme automaticky. Väčšina z nás to však robí zle a rozčesávaním narobí viac škody ako úžitku. Dobrou správou je, že stačí niekoľko malých zmien a rozčesávanie vlasov sa zmení na prospešnú aktivitu.

Benefity rozčesávania vlasov

Vlasy si najčastejšie rozčesávame po umytí alebo po zobudení, pretože sa počas spánku alebo manipulácie s nimi vytvoria malé i väčšie uzlíky. Rozčesávanie má však pri starostlivosti o vlasy viacero benefitov:

  • Stimuluje pokožku hlavy - jemné česanie pôsobí na pokožku hlavy ako masáž, vďaka ktorej sa pokožka prekrvuje a podporujeme rast vlasov.
  • Dodáva vlasom lesk a podporuje ich zdravý vzhľad - mazové žľazy produkujú vo vlasovej pokožke maz neustále a tým zvlhčujú a ochraňujú našu pokožku. Keď si správne češeme vlasy, rozmiestňujeme tento ochranný maz rovnomerne od korienkov až po končeky vlasov, čím vytvárame prirodzený lesk.
  • Odstraňuje vypadnuté vlasy - denne nám vypadne 50 až 100 vlasov, pri rozčesávaní si ich jemne odstraňujeme a zvyšné vlasy sa vďaka tomu zamotávajú menej. Zároveň ich nestrácame všade, kam sa pohneme, ak si ich vyčešeme.

Ako často si česať vlasy?

Možno ste už aj vy počuli mýtus, že vlasy by sme si mali prečesať 100-krát. V skutočnosti takéto dlhé rozčesávanie podporuje stratu vlasov. Kaderníci odporúčajú rozčesať si vlasy dvakrát denne - ráno a večer, postupovať pri tom veľmi jemne a pomaly. Čím menej ťahov urobíte, tým lepšie pre vaše vlasy.

Ako rozčesať mokré vlasy

Keď ide o mokré vlasy, najdôležitejšie je použiť správnu kefu na vlasy a správnu techniku. Mokré vlasy sú veľmi krehké a v tomto stave ich ľahko poškodíte. Preto je potrebné kombinovať kefu so širokými zubmi, ideálna je kefa na vlasy Olivia Garden, kondicionér alebo masku na rozčesávanie a pomalé nenásilné česanie.

Kroky pri rozčesávaní mokrých vlasov:

  1. Rozčesávanie mokrých vlasov sa začína už pri ich umývaní. Pri snahe napeniť šampón sa vyhnite príliš komplikovanému zamotávaniu vlasov. Po umytí použite kondicionér.
  2. Pre ľahšie rozčesanie vlasov vyskúšajte šampón na uhladenie vlasov.
  3. Začnite rozčesávať vlasy širokou kefou na končekoch.
  4. Vlasy by mali byť skôr polosuché ako mokré. Postupujte jemne a odstraňujte zamotané pasáže iba pri končekoch.
  5. Najlepšie je robiť malé ťahy kefou alebo hrebeňom. Pomôžte si aj prstami, ktoré sú k vlasom ešte šetrnejšie.
  6. Ak máte kučeravé vlasy alebo obzvlášť zamotané vlasy, pomôžte si aj maskou na rozčesávanie vlasov alebo kondicionérom, ktorý sa nezmýva. 
  7. Keď máte končeky vlasov úplne rozčesané, postupujte vyššie a postup opakujte, kým sa nedostanete až ku korienkom vlasov.

Ako rozčesať suché vlasy

Suché vlasy sa zvyknú zamotať ak dlhšie ležíme alebo si tvoríme komplikovanejšie účesy. Tvoria rôzne uzlíky a môžu viesť k zvýšenej lámavosti. Aby sme tento stav ešte nezhoršili, je potrebné dodržiavať tieto kroky:

  1. Rozdeľte vlasy do niekoľkých sekcií a rozčesávajte ich postupne. 
  2. Nikdy nezačínajte pri korienkoch, ideálne je začať pri končekoch alebo niekoľko centimetrov nad nimi v strede celkovej dĺžky vlasov.
  3. Pre lepšie rozčesávanie môžete použiť aj sprej na rozčesávanie vlasov
  4. Po rozčesaní strednej dĺžky pokračujte rovnako o pár centimetrov vyššie. Takto sa postupne prepracujete až ku korienkom vlasov.
  5. Pri rozčesávaní končekov kefou jemne masírujte pokožku hlavy. 
  6. Najviac poškodení vzniká keď rozčesávame vlasy nasilu. Postupujte preto jemne a pomaly.
  7. Pri suchých vlasoch môžete použiť hustejšiu kefu ako pri mokrých vlasoch.