Čo nesmie chýbať v každom kozmetickom salóne

kozmeticky salon

Kozmetický salón poskytuje klientkám a klientom služby na vylepšenie ich zovňajšku, napríklad úpravu nechtov, procedúry zamerané na pleť tváre alebo masáže. Pri zariaďovaní by ste sa mali zamerať na nákup toho najkvalitnejšieho vybavenia, ktoré si môžete vo svojej situácii dovoliť. Kreslá, vozíky s pomôckami alebo kozmetické lampy sú investíciou do vašej budúcnosti.

Čo by nemalo chýbať v kozmetickom salóne

  • Kvalitné kozmetické kreslá - kozmetické kreslá plnia niekoľko dôležitých funkcií súčasne. Musia byť pohodlné, ideálne s nastaviteľnou výškou, aby bolo možné venovať sa klientom s rôznom výškou postavy tak, aby kozmetičky nenamáhali chrbticu. Okrem praktických a ergonomických faktorov zvážte aj estetickú stránku. Nechcete, aby sa u vás klientky cítili ako v nemocnici, ale zároveň musia kreslá pôsobiť maximálne čisto a hygienicky.
  • Kozmetické taburetky - ďalší multifunkčný prvok salónu dopĺňa funkcie kresiel. Slúžia najmä pri pedikúre, ale aj pre personál, ktorý pri ošetrovaní klientov niekedy potrebuje sedieť na nižšom mieste.
  • Pohodlné masážne lehátka - viete si predstaviť salón krásy bez masáží? Pohodlné lehátka prilákajú klientov k tomu, aby sa k vám neustále vracali a dopriali si toto uvoľnenie stresu z celého tela.
  • Pomôcky na pedikúru a manikúru - k základnému vybaveniu patria okrem spomínaných kresiel a taburetiek aj nevyhnutnosti ako sú vaničky na pedikúru a manikúru, podložky na pedikúru a stolíky na manikúru. 
  • Vybavenie na ošetrovanie pokožky tváre, rúk a celého tela - táto položka môže byť tak rozmanitá, ako to váš rozpočet dovolí. V súčasnosti medzi najpopulárnejšie pomôcky patria prístroje na naparovanie tváre, ultrasonické pílingové prístroje, skener pleti a podobne.
  • Kozmetické lampy a lupy - najcennejší sú v kozmetickom salóne samotní zamestnanci, ktorí majú jeho úspech doslova vo svojich rukách. Preto je potrebné im čo najviac uľahčiť prácu kúpou kvalitných kozmetických lámp a lúp. Dobre vidieť na každý detail pleti zákazníka je základom kvalitne odvedenej práce. 

Ako zariadiť kozmetický salón?

Tieto štyri kroky by ste mali urobiť pred otvorením kozmetického salónu. 

  1. Definujte jeho koncept

Koncept vášho salónu by mal byť zakomponovaný do každého aspektu vášho podnikania, od ponúkaných služieb až po váš štýl zákazníckych služieb. Váš koncept by sa mal odrážať aj v názve vášho salónu, vašom dizajne, výzdobe a cenovom rozpätí. 

  1. Vyberte správnu lokalitu

Lokalita rozhoduje o úspechu salóna, preto by mal byť na viditeľnom a frekventovanom mieste. Zhodnoťte aj veľkosť a rozmiestnenie vnútorných priestorov budovy, kde bude salón.

  1. Objednajte si vybavenie salónu

Zariadenie môže byť drahé, takže pri výbere toho, čo kúpiť alebo prenajať, musíte myslieť strategicky. Spíšte si všetko, čo absolútne potrebujete, a to, čo chcete. Rozhodujte sa na základe svojho rozpočtu a finančnej analýzy. 

  1. Najmite správnych zamestnancov

Urobte si zoznam, koľko zamestnancov potrebujete na efektívne riadenie vášho podnikania. Snažte sa najať skúsených zamestnancov, ktorí budú plynule zaúčať nových ľudí, ak sa vám podarí tím postupne rozširovať.

Rizikové faktory v kozmetických salónoch

Pri zariaďovaní salónu si dajte pozor na dve veci - hygienu a bezpečnosť. Keďže pri rôznych kozmetických procedúrach využívame aj prípravky, ktoré môžu byť nebezpečné, najmä rôzne chemické látky, alebo pomôcky vydávajúce žiarenie, musia byť umiestnené v uzamknutých skrinkách. Zároveň sa v salónoch pracuje so zvyškami odumretej kože, uterákmi, ktoré je nutné okamžite sušiť a celkovo ide o prostredie, kde sa jednoducho množia baktérie. Preto pri jeho vybavovaní vyberajte ľahko dezinfikovateľný nábytok a pomôcky a investujte aj do kvalitných upratovacích služieb.