Proteín a jeho nenahraditeľný význam vo vlasovej kozmetike

protein v kozmetike

Základ vlasového tkaniva tvorí tvrdý vláknitý proteín, známy ako keratín. Ten má pod palcom niekoľko významných kvalít vlasového vlákna - ako pružnosť, hydratáciu, odolnosť a celkové zdravie vlasov. Časom sa však keratín môže vytrácať z vlasového vlákna. Za jeho odštepovanie nesie väčšinou vinu nesprávna starostlivosť alebo nedostatočná výživa vlasov. Práve preto má proteín nenahraditeľný význam vo vlasovej kozmetike. Proteín pomáha znovu obnoviť štruktúru poškodeného vlasu a prinavracia im ich prirodzené vlastnosti.

Poznáme niekoľko druhov proteínov vo vlasovej kozmetike, kým každá sa stará o inú problematiku vlasov.

Druhy proteínov

Keratínový proteín je snáď najdôležitejším a zároveň najefektívnejším vo vlasovej starostlivosti. Keratín celkovo posilňuje štruktúru vlasového vlákna, vyživuje ich a vďaka tomu, že zanecháva vlasy (nielen na dotyk) hladkými a jemnými, ho určite ocenia ženy, ktoré bojujú s lámavými a krepovitými vlasmi

Kolagénový proteín snáď ani netreba predstavovať - jeho super silou je, že zvyšuje elasticitu vlasov.

Rastlinný proteín je výborný pre porézne a poškodené vlasy s rozštiepenými končekmi. Poréznosť je schopnosť vlasov absorbovať a zadržať vlhkosť. Ak bojujete so suchými a lámavými vlasmi, je pravdepodobné, že máte vysoko porézne vlasy. S tým vám pomôžu práve rastlinné proteíny, ktoré sa absorbujú do vlasov oveľa ľahšie a nezanechávajú na nich nánosy.

Živočíšne proteíny sa štiepia na mastné kyseliny a tvoria nános, ktorý obalí vlasy ochranným povrchom. 

Laktalbumín - mliečny proteín je derivovaný z mlieka. S vysokým obsahom mliečnej kyseliny s 8 esenciálnymi aminokyselinami sa označuje za najlepší proteín. Jeho účinky ocenia suché a poškodené vlasy.

Glykoproteín je derivovaný z lastúr ustríc, rovnako bohatý na aminokyseliny a cukry, ktoré pomáhajú posilniť štruktúru vlasov.

Hydrolyzovaný proteín

Tento proteín je vďaka hydrolyzovanej chemickej zlúčenine rozštiepený na menšie jednotky – z hydrolyzovaných proteínov poznáme nasledovné:

Hydrolyzovaný sójový proteín zvyšuje schopnosť vlasov udržiavať vlhkosť, ďalej ich posilňuje, uhladzuje a dodáva vlasom lesk.

Hydrolyzovaný pšeničný proteín preniká až ku koreňu vlasov a hĺbkovo ich hydratuje. Tým zvyšuje ich schopnosť udržať v nich vlhkosť a predchádza vysušovaniu vlasov.

Hydrolyzovaný hodvábny proteín sa vyrába z pravých hodvábnych vlákien. Má až niekoľko priaznivých účinkov na vlasy - zlepšuje ich pružnosť a odolnosť, pomáha zadržiavať vlhkosť vo vlasoch a dodáva im lesk.

Proteín ako súčasť starostlivosti o vlasy

Vlasy zvyknú často strácať svoje prirodzené vlastnosti, a to aj z dôvodov ako je nadmerný stres, nesprávna životospráva, ale aj nevhodná starostlivosť alebo nedostatočná výživa. Zdravý vzhľad, ale aj samotné kvality zdravých vlasov vám vie prinavrátiť proteínová vlasová kúra

S proteínom vo vlasovej kozmetike sa môžete stretnúť cez rôzne produkty, či už ako celá vlasová rada, určená na špecifickú problematiku, ako koncentrovaný olejový komplex, ampulky či intenzívne masky a zábaly.

Aký proteín voliť

V prípade, že sa stretávate s príliš krepovitými a vyčerpanými vlasmi, určite siahnite po produktoch s ťažším  a hustejším zložením - to nájdete pri rastlinnom proteíne. Veľkou pomocou vám budú maslá a masky s hustou konzistenciu, kondicionéry a oleje, ktoré môžete nechať vo vlasoch aj cez noc.

Ak sú však vaše vlasy príliš jemné alebo náklonné k častému masteniu, husté a ťažké prípravky by ich iba zaťažili a vlasy by od nich mohli pôsobiť spľasnuto. Pri jemných vlasoch sa radšej spoľahnite na ľahkú, nezaťažujúcu konzistenciu vlasových olejov a ochranných sér.

Pri častej tepelnej úprave vlasov alebo pre vysušené vlasy a rozštiepené končeky, je vhodné voliť proteíny, ktoré ich hydratujú a pomáhajú uzatvárať, a následne udržať vlhkosť vo vlasovom vlákne. Môžete teda siahnuť po keratínovom, ale aj sójovom či pšeničnom proteíne.