Žehlička na vlasy – ako vybrať tú správnu pre vaše vlasy

zehlicka na vlasy - blog

Žehlička na vlasy je pre mnohé z nás samozrejmou súčasťou vlasovej výbavy - či už ako šikovný pomocník pri tvorbe účesu na mimoriadnu udalosť alebo aj pri každodennom stylingu. Pri používaní vlasovej žehličky je však potrebné sa o vlasy starať a chrániť ich pred poškodením, ktoré by im úprava teplom mohla spôsobiť. Na to, aby používanie žehličky bolo pre vaše vlasy čo najšetrnejšie, v tom zohráva podstatnú rolu práve jej správny výber.

Typ vlasov

Najpodstatnejším, na čo by ste pri výbere mali prihliadať, je typ vašich vlasov – od toho závisí druh, materiál, rozsah teplôt a ochranné funkcie, ktoré v novej žehličke musíte hľadať.

Kým jemné pramene si vyžadujú citlivejší prístup, je pre ne vhodnejšia keramická žehlička na vlasy, zatiaľ čo husté, kučeravé vlasy si vyžadujú vyššiu teplotu na vyrovnanie, a v tom prípade je pre ne vhodná titánová či parná žehlička.

Účel žehličky

Žehličku vyberajte aj podľa účelu, na ktorý vám bude slúžiť. Ak sa budete snažiť skoliť nepoddajné vlasy, voľte žehličku so širokými narovnávajúcimi doštičkami. Ak chcete z času načas aj nejaké vlnky, zaoblené hrany alebo žehlička s užšími žehliacimi doštičkami sú tou vhodnou voľbou. No a ak rady experimentujete s rozličnými účesmi, nešliapnete vedľa so žehličkou s výmennými nadstavcami.

Materiál žehliacej plochy

Ak ste si stanovili typ vašich vlasov a hlavný účel žehličky, prvotným bodom, podľa ktorého by ste sa mali riadiť je materiál žehliacich doštičiek

Kovové doštičky sú zo všetkých najnevhodnejšie pre vlasy. Keďže sa ich plocha nahrieva nerovnomerne, môžu vlasy popáliť alebo až spáliť. Rovnako si dajte pozor na kovové žehličky s keramickým povrchom, keramický obal sa na žehličke môže časom porušiť a vaše vlasy tak prídu do priameho kontaktu s rozžeraveným kovom.

Keramické doštičky sa zahrievajú rýchlo a rovnomerne - sú preto vhodné pre jemné alebo krátke vlasy, pre ktoré je šetrnejšie ich upravovať pri nižších teplotách. 

Teflónové žehličky sú rovnako vhodné pre jemné vlasy, keďže teflón chráni vlasy pred teplom a pred pripálením stylingových produktov. 

Turmalínové žehličky majú špeciálnu funkciu ionizácie. Turmalínové doštičky produkujú záporné ióny, čo pôsobí antistaticky a vďaka udržaniu vlhkosti v prameňoch pôsobia vlasy žiarovo a lesklo. 

Titánové žehliace plochy sú najodolnejšie voči teplotám a poškodeniu, čo sa odzrkadľuje aj na ich dlho trvácnosti. Tieto žehličky sú vhodne pre husté, nepoddajné vlasy, a prácu s ňou obľubujú aj profesionáli. 

Kombinácia materiálov vám stlmí výhody viacerých materiálov do jedného produktu. Avšak dajte si pozor, akú kombináciu materiálov zvolíte. Kombinácia turmalínu a keramiky bude vhodná pre jemné vlasy, ktoré sú efektívne aj pri nižších teplotách. Spojenie keramiky a titánu vám zase ponúkne široký rozsah tepelného nastavenia.

vyber spravnej zehlicky na vlasy

Dodatočné funkcie žehličky

Funkčnosť žehličky však nekončí iba pri narovnávaní našich vlasov. Dnešný trh už ponúka širokú škálu žehličiek s rozličnými funkciami, ktoré nám pomáhajú naše vlasy chrániť, vyživovať a upravovať zároveň. 

Ionizácia, o ktorej sme sa už zmienili vyššie, je funkcia, vďaka ktorej žehlička produkuje záporné ióny, ktoré neutralizujú katióny vo vlasoch. Vďaka tomu budú vaše vlasy hydratované, lesklé a predídete ich lámavosti.  

Doštičky s napúšťaním sér a olejov - jednotlivé žehličky môžete napustiť ošetrujúcimi olejmi alebo neoplachovacím kondicionérom. Tie sa teplom aktivujú vo vašich vlasoch a podporujú tak ich uhladenie a lesk.

Úprava mokrých vlasov - väčšina žehličiek je určená na manipuláciu so suchými vlasmi. Niektoré modely však disponujú funkciou šetrného vysušenia vlasov, pričom ich zároveň aj vyžehlia. Tento typ je vhodný pre husté vlasy, ktoré si vyžadujú intenzívnejšiu úpravu.

Parné žehličky na vlasy menia vodu na paru, pričom sú vlasy po narovnaní hydratované a oveľa menej na ne vplýva teplo. Pomocou nich môžete dokonca aplikovať aj prípravky s keratínom priamo do štruktúry vlasov.

Praktickosť žehličky

A na záver ešte môžete zvážiť dodatočné vymoženosti žehličky, ktoré vám uľahčia narábanie s ňou.

Regulácia teploty – stupeň teploty sa nachádza v rozmedzí 80 až 240°C, čo sa líši u každého modelu. Teplotu si dokážete nastaviť pomocou tlačidiel alebo vďaka displeju či diódy. Niektoré modely zobrazujú tiež zostávajúci čas do požadovaného nahriatia a možnosť uzamknutia tlačidiel a nastavenej teploty.

Automatické vypnutie ocenia hlavne tí, ktorí sa ráno často ponáhľajú a nie vždy sa stihnú uistiť, či je žehlička vypnutá. Vďaka tejto funkcii sa žehlička automaticky vypne po určitom čase.

Otočný kábel je praktickou súčasťou žehličky, ktorú oceníte hlavne ak chcete žehličku využívať aj na natáčanie vlasov pre jednoduchšiu manipuláciu s prístrojom.

Veľkosť ramien žehličky sa pohybuje od 1,5cm do 5cm, a výber veľkosti žehliacich doštičiek závisí ako od dĺžky tak aj typu vašich vlasov.