Podporte rast vlasov rýchlo a efektívne

Možno to bude znieť trochu otrepane, ale základom všetkého je vnútorné rozpoloženie a pohoda. Nech už ide o krásnu pokožku, jasný pohľad, alebo žiarivé vlasy, stavebným kameňom krásy je zdravie a vitalita. Inak to nie je ani v prípade rastu vlasov. Čo všetko ovplyvniť môžeme a na ktoré faktory vplývať nedokážeme?

Niečo o vlasoch

Kvalita našich vlasov je daná mnohými faktormi. Môže to byť náš životný štýl, rasa, genetická výbava, ale tiež vek. Dospelý jedinec má na hlave v priemere 100 000 – 150 000 vlasov a rýchlosť rastu vlasov je cca 1 cm za mesiac. Za jeden deň nám vypadne 50 – 100 vlasov, no namiesto každého vypadnutého vlasu dorastie nový. Životnosť vlasu je zhruba 2 – 6 rokov. Čo sa týka štruktúry vlasu, jeho zloženie je z 95 % tvorené bielkovinou nazývanou tiež keratín. Farbu, vodu a ďalšiu výživu mu dodáva vrstva melanínu. Ak by sme sa pozreli na vlas v priereze, videli by sme 3 základné vrstvy, z ktorých sa skladá: kutikulavlasová kôra a dreň. V zložení vlasu by sme teda našli okrem bielkoviny keratínu aj vodu, stopové množstvá železa, zinku, horčíka, medi a selénu, ale tiež tuky, pigmenty a vitamíny.

rychly-a-efektivny-rast-vlasov-andopa-sk

Aké faktory vplývajú na rast vlasov?

Už zo základného zloženia vlasov je zrejmé, aké látky je potrebné im pravidelne dodávať, aby sme podporili ich rast a vitalitu. Keďže práve bielkoviny sú ich základným stavebným kameňom, je logické, že ak bude naša strava bohatá na proteíny (je jedno, či rastlinného alebo živočíšneho pôvodu), budú mať naše vlasy dostatok stavebného materiálu na svoju prosperitu. Samozrejme, že zdravá a vyvážená strava ide ruka v ruke aj s dostatočným príjmom vitamínov a minerálov. Zabúdať netreba tiež na pitný režim a primeraný príjem „dobrých“ tukov. Stres a pobyt v znečistenom prostredí uberá z vitality nielen nám, ale sa odzrkadľuje aj na kráse našich vlasov. Aj so stúpajúcim vekom či pridruženými diagnózami sa môže rýchlosť rastu spomaľovať. Toto sú však už faktory, ktoré vieme ovplyvniť len veľmi ťažko, a nezostáva nám nič iné, len ich prijať.

Pár trikov pre rýchlejší rast vlasov:

  1. Strava bohatá na vitamíny, hlavne vitamín C (paprika, ananás, citrusy, bobuľovité ovocie), A (mrkva), H (karfiol), E (orechy, olivový olej, avokádo) a komplex B vitamínov,  železa (mandle, strukoviny, špenát) a proteínov (mäso, vajcia, mliečne výrobky, brokolica).
  2. Kúra z vaječných bielkov dodá vlasom prirodzenú hebkosť, silu a podporí ich rast.
  3. Masírovanie pokožky hlavy vlasovými olejmi, najlepšie teplými, pokožku prekrví, zlepší cirkuláciu krvi, a tým podporí tiež rýchlosť rastu vlasov. Najosvedčenejšie oleje na túto kúru sú ricínový, kokosový, arganový, rakytníkový alebo olivový.
  4. Striedme používanie stylingových prípravkov, ktorých chemické zloženie môže pri každodennej aplikácii poškodiť stavbu vlasov a spomaliť aj samotný rast.
  5. Šťava zo zemiakov v kombinácii s vaječným žĺtkom a medom funguje tiež výborne! Na prvý pohľad budú vlasy hydratované a zemiaková šťava podporí ich rast a vitalitu.
  6. Všemocný jablčný ocot má uplatnenie takmer v každej oblasti nášho života, vlasy nie sú žiadnou výnimkou. Svojím zložením posilňuje vlasové folikuly, udržuje stálu pH vo vlasoch, odbúrava nánosy z kozmetických prípravkov a okrem podpory rastu sa postará aj o lepšiu pevnosť vlasov. Stačí vlasy po umytí opláchnuť octom zriedeným s vodou. Pre lepší pocit si môžeme do roztoku pridať aj aromatický esenciálny olej, napríklad cédrový.
  7. Produkty s obsahom kremíka spomaľujú rast, a preto by sme sa im mali radšej vyhnúť. Tým, že vlas obalia, nedovolia mu dýchať a ani prijímať vodu či ďalšie potrebné látky.
  8. Kondicionér je určený na výživu a posilnenie vlasov, nie však pokožky hlavy. Preto ho treba nanášať len na vlasy, do styku s pokožkou by nemal prísť. Upchaním vlasových folikulov by sa nám vlasy viac mastili.
  9. Na podporu rastu vlasov je veľmi vhodné používať rôzne domáce masky. Internet je plný receptúr a mnohé z nich sú skutočne veľmi účinné a rokmi osvedčené.
  10. Spánok je dôležitý! Práve preto by sme mu mali venovať dostatočnú pozornosť. Kvalita aj dĺžka spánku rovnako ako stres totiž úzko súvisia s kvalitou našich vlasov. Keď telo nie je v noci dostatočne zregenerované, nemôže dostatočne vyživovať ani naše vlasy. Tie časom začnú padať, a to má od ich vitality dosť ďaleko.

Vo vymenúvaní toho, čo robiť a čo nerobiť pre lepší rast vlasov, by sa dalo pokračovať ešte veľmi dlho. Ak si však uvedomíme, že pokiaľ naše telo nebude v harmónii s prírodou, nič na svete nám nepomôže, aby sme sa cítili a vyzerali zdravo.