Ako docieliť zdravý vzhľad vlasov v každom ročnom období

vlasy v kazdom rocnom obdobi

Starostlivosť o vlasy by mala byť prispôsobená rôznym ročným obdobiam, pretože počas každého obdobia sú vlasy vystavené rozličným vplyvom. Dosiahnutie zdravého vzhľadu vlasov počas celého roka si vyžaduje konzistentnú starostlivosť a pozornosť k potrebám vlasov v rôznych podmienkach. Tu nájdete rady a tipy, ako sa starať o vlasy počas jednotlivých ročných období.

Jarná starostlivosť o vlasy

Na jar trápi mnohých z nás vypadávanie vlasov. Zamerajte sa na produkty, ktoré zabraňujú vypadávaniu vlasov, revitalizujú ich a pre dodajú im okamžitú kondíciu. Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny a minerály, ako je vitamín E, biotín a zinok. 

Hydratácia

Po zime, kedy sú vlasy náchylnejšie na vysušovanie, je dôležité používať šampóny a kondicionéry na udržanie vlhkosti vo vlasoch. Obzvlášť dôležité je udržať vlasy hydratované v prípade farbených vlasov.

Letná starostlivosť o vlasy

Ochrana vlasov pred slnkom

Slnečné lúče môžu poškodiť vlasovú štruktúru. S príchodom slnečných dní chráňte vlasy pred UV žiarením nosením pokrývky hlavy a používaním vlasových produktov s UV ochranou.

V lete môžu byť vlasy náchylnejšie na vysušovanie, preto ich pravidelne ošetrujte kondicionérmi a olejmi na vlasy. Zvážte tiež možnosť skrátenia vlasov kvôli ľahšej údržbe a zamedzeniu prehrievania hlavy. Po kúpaní v bazéne alebo mori si vždy opláchnite vlasy čistou vodou, aby ste odstránili zvyšky chlóru alebo soli.

Jesenná starostlivosť o vlasy

Jesenná starostlivosť o vlasy by mala byť zameraná na regeneráciu, posilnenie a ochranu pred chladným počasím.

Posilnenie vlasov

Po letnej záťaži pridajte do svojej starostlivosti o vlasy produkty, ktoré podporujú ich zosilnenie a regeneráciu. Používajte výživné kondicionéry a masky bez sulfátov s vitamíny A, E a prísadami ako zelený čaj, bambucké maslo, ibištek či aloe vera na obnovenie vlasov.

Obmedzte tepelné úpravy

Po lete a pred zimou minimalizujte tepelné úpravy vlasov, aby ste im umožnili zotaviť sa.

Zimná starostlivosť o vlasy

Udržiavanie zdravých vlasov počas zimy si vyžaduje zvýšenú starostlivosť kvôli chladu a suchu. V zime vlasy často trpia aj kvôli vnútornému vykurovaniu. Mráz v priamom kontakte s pokožkou hlavy tiež nepriaznivo ovplyvňuje vlasovú štruktúru. Pokožka sa bráni väčším mastením, z čoho môžu vzniknúť lupiny. Ak sa objavia lupiny, je dôležité používať produkty, ktoré slúžia na ich aktívne odstránenie a zbavujú pocitu svrbenia pokožky hlavy, aby boli vaše vlasy aj počas zimy zdravé a lesklé.

Masáž vlasovej pokožky

Najmä v zime je dôležité podporovať cirkuláciu krvi masážami vlasovej pokožky masážnou kefou na vlasy. Masážna kefa pomáha prekrvovať pokožku a tým podporuje rast vlasov a zdravie pokožky hlavy.

Zdravé a lesklé vlasy počas celého roka

Tu je niekoľko všeobecných tipov, ktoré vám pomôžu udržať si zdravé a lesklé vlasy počas všetkých ročných období.

  1. Správne umývanie: Používajte jemné šampóny a kondicionéry, ktoré sú vhodné pre váš typ vlasov. Pri umývaní vlasov sa snažte používať vlažnú vodu namiesto horúcej, aby ste minimalizovali vysušovanie vlasov a pokožky hlavy.
  2. Vyvážená strava: Zdravé vlasy začínajú vnútri. Konzumujte stravu bohatú na bielkoviny, vitamíny (najmä vitamíny A, C a E), minerály (ako je zinok a železo) a omega-3 mastné kyseliny, ktoré posilnia vlasy a podporia ich rast.
  3. Dostatočná hydratácia: Piť dostatok vody je dôležité pre hydratáciu nielen pokožky, ale aj vlasov. Dostatočná hydratácia pomáha udržiavať vlasy pružné a zdravé.
  4. Ochrana pred teplom: Pri používaní fénu, žehličky alebo kulmy nezabudnite na ochranné produkty na tepelnú úpravu vlasov, aby ste minimalizovali poškodenie vlasov spôsobené vysokými teplotami. 
  5. Pravidelné podstrihávanie: Pravidelné podstrihávanie vlasov eliminuje rozštiepené končeky a podporí zdravý rast vlasov.
  6. Pozor na žehlenie a kulmovanie: Pokiaľ je to možné, minimalizujte farbenie, kulmovanie alebo žehlenie vlasov, ktoré môžu oslabiť štruktúru vlasov.
  7. Vhodná starostlivosť podľa ročných období: Prispôsobte starostlivosť o vlasy podľa konkrétneho ročného obdobia a jeho vplyvov.
  8. Zdravý spánok a minimalizácia stresu: Kvalitný spánok a redukcia stresu majú priaznivý vplyv na celkovú kvalitu vlasov.
  9. Používanie vhodných vlasových produktov: Vyberte si produkty určené pre váš typ vlasov, či už ide o šampóny, kondicionéry, masky alebo oleje.
  10. Masáž vlasovej pokožky: Z času na čas masírujte vlasovú pokožku jemnými pohybmi, čím zlepšíte prekrvenie a podporíte rast vlasov.

Pamätajte, že každý má iný typ vlasov a individuálne potreby, preto sa nebojte experimentovať s rôznymi produktmi a tak nájsť tú najlepšiu starostlivosť pre vaše vlasy. Všeobecne platí, že nezabúdajte na pravidelné umývanie a kondicionovanie vlasov, vyhýbajte sa nadmernému používaniu tepelných stylingových nástrojov a pravidelne strihajte rozštiepené končeky. Venujte svojim vlasom pozornosť a starostlivosť, aby ste udržali ich krásu a zdravý vzhľad v každom ročnom období.