Ako správne prať uteráky v kaderníckom salóne

Je to slastný pocit zabaliť po horúcej sprche svoje telo do príjemného mäkučkého a voňavého uteráka. Nadýchané vlákna vsajú všetku vlhkosť, a zároveň pokožku jemne masírujú. Nejako takto si to všetci predstavujeme, avšak realita býva často iná.

Zásady, ktoré sa oplatí dodržať

Udržať si tú pôvodnú mäkkosť a nasiakavosť uterákov môže byť trochu náročné, nie však nemožné. Stačí sa držať niekoľkých základných pravidiel a naše uteráky budú ako nové veľmi dlhý čas. Tak ako teda správne prať uteráky?

Treba si uvedomiť, že nový uterák je napustený chemikáliami, ktoré spôsobujú nielen jeho mäkkosť, ale zároveň zabraňujú vláknam absorbovať vlhkosť. Preto je potrebné nový uterák vždy pred prvým použitím vyprať alebo namočiť na 24 hodín do studenej vody s trochou octu. Týmto spôsobom získajú vlákna schopnosť absorbovať vlhkosť a ocot vo vode zároveň pomôže farbivám naviazať sa vlákna.

nahlad-ako-spravne-prat-uteraky-v-kadernickom-salone-andopa-sk

Najmä v prevádzkach kaderníckych salónov, kde sa denne perie množstvo uterákov, môže trochu starostlivosti výrazne predĺžiť ich životnosť a kvalitu. A keďže tu je nutné z hygienických dôvodov prať uterák po každom použití, zamerať sa treba hlavne na kvalitu prania. Adekvátne množstvo pracieho prostriedku a nepreplnená práčka zabezpečia, že uteráky budú dokonale čisté a voňavé. A keď sme už pri vôni, na aviváž pri praní uterákov treba radšej zabudnúť. Aviváž obalí bavlnené vlákna filmom, ktorý im znižuje opätovnú nasiakavosť a uterák bude paradoxne tvrdší.

Nikto nechce mať na hlave uterák, ktorý je síce čistý, ale jeho vôňa má od tej príjemnej veľmi ďaleko. A hoci sa v salóne denne použije veľa uterákov, nemalo by to nijako ovplyvniť ich kvalitu a sviežu vôňu. Pri praní je treba nechať uterákom dostatok miesta v bubne práčky, a pokiaľ je to možné, nemiešať ich s inou bielizňou. Ak by ich vôňa ani po vypratí nebola najsviežejšia, treba dať do práčky spolu s pracím práškom aj trochu jedlej sódy a octu. Ocot vodu zmäkčí a sóda sa postará o nežiaduce pachy. 

Príjemná vôňa čistoty a mäkkosť závisia aj od správneho spôsobu sušenia uterákov. Najlepší spôsob je sušenie v sušičke alebo vonku na vzduchu. Nie vždy to však možnosti dovoľujú, preto ak sa uteráky sušia v uzavretej miestnosti, treba sa postarať o jej pravidelné odvetrávanie a zabezpečiť uterákom na sušiaku dostatok miesta.

Je jasné, že ani pri zachovaní všetkých potrebných krokov pri praní sa nám naveky nepodarí udržať vlákna v takom stave, ako by sme si želali. A keďže kvalita uterákov je tiež jedným z ukazovateľov kvality v salóne, po istom čase je najlepšie opotrebované a tvrdé uteráky z prevádzky vyradiť a nahradiť ich novými a hebkými.