Ako dokonale upraviť mikádo účes

mikado uces

Mikádo, niekedy nazývané aj bob, je typ účesu, pri ktorom vlasy siahajú maximálne po ramená, ale často sú oveľa kratšie. Môže sa upravovať do rovnej línie, ale väčšinou ženy volia zostrih v tvare podkovy, kedy sú vlasy okolo tváre dlhšie a smerom k zátylku sa skracujú.

Tento strih bol mimoriadne moderný v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Ženy chceli jednoducho upraviteľné vlasy a zároveň bol prejavom ich emancipácie. Extravagantné dámy volia aj asymetrické mikádo, kedy sú vlasy na jednej strane hlavy dlhšie a na druhej krátke. 

Mikádo účes je elegantný spôsob ako upraviť jemné vlasy. Jednoducho sa upravuje, potrebujete naňho najmä kvalitnú kefu na vlasy a špeciálny šampón. Účesy z krátkych vlasov pôsobia veľmi chic a ženy vďaka nim vyzerajú, akoby mali viac energie a rozhodnosti. Pokiaľ hľadáte výraznú zmenu, mikádo alebo bob môže byť to pravé, čo zaujme vás i vaše okolie. Skôr ako navštívite kaderníka, povedzme si niečo o výhodách týchto účesov, starostlivosti o ne a napokon aj o tom, komu najviac svedčia.

Starostlivosť o mikádo

Ako sme už spomenuli, mikádo volia často žienky s jemnými vlasmi, ktoré sa nedajú jednoducho zvlniť a nemajú dostatočný objem. To ale neznamená, že mikádo alebo bob účesy nie sú vhodné aj pre ženy s hustými a nepoddajnými vlasmi. Základom starostlivosti o tento účes je používanie šampónu na uhladenie vlasov. Ušetrí vám veľa práve pri následnom stylingu, pretože vlasy vďaka nemu nebudú rozstrapatené na všetky strany, ale budú pekne padať smerom nadol.

Po umytí je potrebné použiť pri sušení vlasov aj kulmu na vlasy. Najčastejšie ňou upravujeme končeky vlasov, ktoré by mali smerovať k brade a ku krku, teda ich zatáčame dovnútra. Ak máte jemné vlasy, použite kulmu alebo fén s kefou aj pri korienkoch vlasov. Takto ich nadvihnete smerom hore a dodáte vlasom väčší objem.

Nakoniec je potrebné použiť vhodné stylingové prípravky na krátke účesy. Vlasy by nemali zaťažovať, ale naopak, dodávať im objem a zároveň zabezpečiť, aby celý deň držali uhladený tvar. Vašimi základnými "zbraňami" teda bude lak na vlasy a vosk, ktorým upravíte končeky.

Ako často strihať mikádo?

Vlasoví stylisti sa zhodujú na tom, že kratšie strihy je potrebné upravovať v intervale troch až siedmych týždňov. Pokiaľ máte zložitejší strih mikáda, napríklad s ofinou, je lepšie ho upravovať skôr každé tri týždne, aby bol praktický na úpravu a zároveň vyzeral stále skvele. Pokiaľ máte tzv. dlhý bob, môžete kaderníka navštíviť približne každých šesť týždňov, alebo vo chvíli, kedy si už neviete vlasy rýchlo upraviť.

bob ucesy

K akému typu tváre sa mikádo najviac hodí

Keď si chcete predstaviť ideálnu tvár pre mikádo, môžete si spomenúť na Coco Chanel, ktorá tento účes veľmi rada nosila. Hoci šikovný kaderník dokáže nájsť vhodnú dĺžku a úpravu mikáda pre každý typ tváre, najviac sa hodí k útlejšej a oválnej tvári. Naopak, ak má dáma skôr okrúhlu tvár, mikádo ju môže nevhodne rozširovať.

Osviežte mikádo melírom

Mikádo môžete oživiť niekoľkými trikmi. Jedným z nich je pridanie ofiny - rovnej, zošikmenej alebo extra krátkej, ak na to máte odvahu. Konzervatívnejším spôsobom jeho osvieženia je melír. Najobľúbenejší je v posledných rokoch platinový melír, ktorý skrýva šediny a dodáva vlasom šmrnc.

Nezabudnite na to, že farbené vlasy potrebujú zvláštnu starostlivosť. Ak zafarbíte iba niektoré pramene, môžu byť suchšie ako tie ostatné a na účese ako je mikádo si jednoducho všimneme akúkoľvek nedokonalosť. Preto stavte na kvalitné kozmetické prípravky, ktoré vlasy vyživia a dodajú im lesk. Pri mikáde je najdôležitejšie, aby ich uhladili a každý prameň si "sadol" na svoje miesto.