Ako často je rozumné farbiť si vlasy?

Šediny, farba s ktorou sa nevieme stotožniť, túžba po zmene vizáže alebo len odrastené vlasy po predošlom farbení. Každá z týchto alternatív dáva jasný dôvod na kúpu novej farby na vlasy. Lenže ako často je vôbec bezpečné a potrebné si vlasy farbiť? V odpovedi na túto otázku by s najväčšou pravdepodobnosťou neboli za jedno ani profesionáli, nie ešte my laici.

Nie je farba ako farba!

Súčasná ponuka prípravkov na farbenie vlasov je bohatá na množstvo druhov farieb, ako aj konkrétnych odtieňov. Nie každá farba je však vhodná práve na naše vlasy! Urobme si teda malú exkurziu svetom farieb. Ak by sme sa na farby pozreli z pohľadu trvácnosti, našli by sme dve skupiny farieb – permanentné prelivy. Preliv je jedným z najmenej agresívnych zásahov do našich vlasov, pretože nepreniká do ich vnútra, ale ich len obalí do farby. Neobsahuje amoniak a postupne sa z vlasov vymýva. Na oživenie alebo len ako skúška bez následkov je však ideálny. Na vlasoch vydrží aj niekoľko umytí v závislosti od percenta koncentrácie.

Pokiaľ sú však šediny našou nočnou morou, je lepšie siahnuť po farbe trvácnej – teda permanentnej. Tento druh farbenia už nie je vhodný na krátkodobé výstrelky ani na domáce experimentovanie, keďže v tomto prípade už ide o agresívny chemický proces. Predchádza mu zmiešanie farby s vyvíjačom a táto expanzia už preniká hlboko do vlasovej kutikuly, keď vlas najprv zosvetlí a následne zafarbí. Krycia schopnosť permanentných farieb je však 100 % a nevymýva sa. K vlasom je však pomerne agresívna, keďže takmer každá obsahuje peroxid a amoniak.

A nakoniec je tu ešte jedna technika úpravy vlasov – melírMelírovanie je v skutočnosti technika farbenia alebo zosvetľovania  vlasov pomocou melírovacieho prášku s pridaním oxidantu. Nedá sa povedať, že by táto technika bola k vlasom šetrnejšia ako farbenie, avšak dobre zvládnutý melír dodá vlasom veľmi prirodzený vzhľad a pôvab. No ani tu netreba zabúdať na to, že melírovanie je nezvratný proces a už nie je cesta späť k obnove našej prirodzenej farby vlasov.

Farby, ktoré vydržia dni, ale aj celé týždne         

Frekvencia farbenia vlasov záleží od viacerých faktorov. Hlavne pri permanentných farbách je dôležité, aké zdravé sú naše vlasy a na aký veľký zásah sa chystáme. V zásade platí, že pokiaľ farbíme celú hlavu, frekvencia by nemala byť kratšia ako 5-7 týždňov, hlavne kvôli peroxidu. Nie je žiadnym tajomstvom, že profesionálne farby používané v kaderníckych salónoch sú kvalitnejšie, a teda aj šetrnejšie k našim vlasom. V prípade, že dofarbujeme len odrastené vlasy, môžeme frekvenciu znížiť aj na 1 mesiac, resp. podľa potreby. Po každom farbení je vhodné ošetriť suché alebo poškodené vlasy vhodným ošetrujúcim prípravkom. Taktiež je rozumné obmedziť horúcu vodu pri ich umývaní a fén tiež nie je tou najlepšou voľbou.

Aj vďaka moderným technológiám a poznatkom už dokážu výrobcovia farieb namiešať ich zloženie tak, aby čo najšetrnejšie zasahovali do kvality našich vlasov. A hoci vždy ostane farbenie chemickým procesom, máme zo dňa na deň väčšiu šancu, že naše vlasy nebudú po farbení zničené či trvalo poškodené.