Ako sa popasovať so šedivými vlasmi

sive vlasy

Pamätáte si tú frustráciu, keď ste si našli prvé šedivé vlasy? Nuž, niečo také už nemusíte riešiť. V posledných rokoch sa stali šedivejúce vlasy horúcim trendom a dokonca aj mnohé celebrity a trendsetterky si nechávajú prirodzene sivé vlasy.

Šedivé vlasy sú tak veľmi populárne, že ich chcú mať na hlave aj mladé ženy, ktorým šediny ešte vôbec nehrozia. Oslovili aj vás?

Prečo vlasy šedivejú?

Starneme prakticky od narodenia a na vlasoch sa to prejavuje tak, že pigmentové bunky vo vlasových folikulách postupne odumierajú. Keď je vo vlasovej folikule menej pigmentových buniek, neobsahuje toľko melanínu, ako predtým a nadobúda transparentnejšiu farbu - teda sivú, striebornú alebo bielu.

Šediny sa však neobjavujú iba u starších ľudí. Najnovšie výskumy dokazujú, že u mladých ľudí sú šedivé vlasy znakom chronického alebo akútneho stresu. Ten ovplyvňuje bunky produkujúce pigment, teda melanocyty. Svoj podiel má na šedivých vlasoch aj genetika, preto si všímajte svojich rodičov a starých rodičov. Napokon k výskytu sivých alebo bielych vlasov prispieva aj nedostatok vitamínu B12 alebo problémy so štítnou žľazou.

Pravidelné farbenie, alebo radšej sivý melír na vlasy?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Farbenie vlasov pôsobí na pokožku hlavy i na samotné vlasy vysušujúco, preto je potrebné používať špeciálne šampóny na farbené vlasy. Procedúru budete musieť absolvovať častejšie, ale ak máte pocit, že vám šediny nepristanú, je to skvelá voľba ako oklamať matku prírodu.

Sivý melír patrí medzi najaktuálnejšie trendy vo farbení vlasov. Bojuje s faktom, že naše vlasy nešedivejú v pravidelných prameňoch, ale skôr ledabolo. Rôzne odtiene šedej, ktoré používajú skúsení vlasoví stylisti, vytvoria z šedín originálny účes a aj keď budú vlasy odrastať, prirodzené šediny v nich budú pôsobiť upravene.

Trend šedivých vlasov

Možno ste si už aj vy pri prezeraní sociálnych sietí všimli trend šedivých vlasov. Na instagrame pod populárnymi hastagmi #grayhairdontcare a #grombre ženy ukazujú, ako si nechajú odrastať farbené vlasy a priznávajú svoje šediny. Jessica Biel hrdo ukázala sivé vlasy na červenom koberci. Módna ikona Sarah Jessica Parker tvorí zo šedivých prameňov horúci trend. A niektoré celebrity, ako Kim Kardashian alebo Ariana Grande, si dokonca zámerne farbia vlasy šedivou farbou. A komu tento odtieň najviac pristane? Sivé vlasy sa hodia k tmavšej pleti a chladným modrým odtieňom očí. Sivé pramene vyniknú najmä v tmavohnedých vlasoch, zatiaľ čo blondíny si ich často ani nevšimnú. Nemusíte sa však obmedzovať, šediny pristanú každému, ak ich podporí správnym outfitom. Najviac sa k nim hodí žiarivo biela, vyhnite sa však krémovej, smotanovej či ivory. Šediny krásne doplní aj námornícka modrá a čierna farba. 

sedive vlasy - trend

Starostlivosť o šedivé vlasy

U väčšiny ľudí sú šedivé vlasy suchšie a často vlnité alebo kučeravé a to aj v prípade, že pôvodne boli vlasy úplne rovné. Sú o niečo suchšie, preto je potrebné ich hydratovať a vyživovať. Záleží samozrejme aj na tom, či ide o prirodzené šediny, o sivý melír, alebo o kombináciu farbených a prirodzene sivých vlasov.

Pokiaľ máte farbené vlasy, s vhodnou starostlivosťou je potrebné začať už výberom vhodných odfarbovačov a farieb.  V profesionálnom kaderníctve vám radi ponúknu farebnú masku na vlasy, ktorá kombinuje krycie schopnosti farby s bohatou výživou a vlasy natoľko nevysušuje.

Ak patríte k vyznávačom naturálneho vzhľadu a šedivé vlasy vnímate skôr ako znak múdrosti a nie módnu katastrofu, podporte ich lesk a krásu výživnými olejmi a sérami na vlasy. Takto získate hebkú štruktúru vlasov, ochranu pred vysušovaním a tiež zabránite nadmernému vypadávaniu vlasov, ktoré sa so šedivými vlasmi často spája.

Pokiaľ patríte k praktickým ľuďom, ktorí neradi trávia hodiny v kúpeľni, profesionálni kaderníci odporúčajú špeciálne na sivé vlasy vyvinutý ošetrujúci systém Vitaplex. Pozostáva z hydratačného šampónu, jemného kondicionéru, ktorý vlasy nezaťažuje, a masky, ktorá je ako vitamínová bomba pre vlasy. Zanecháva ich dlho jemné, pevné a bojuje proti ich štiepeniu i neposlušnému odstávaniu a elektrizovaniu.