Vyberáme fén na vlasy

Pri starostlivosti o vlasy je treba pamätať najmä na základné pravidlá, od ktorých dodržiavania sa ich vitalita a vzhľad odvíja. Vhodná /najlepšie prírodná/ vlasová kozmetika, zdravý životný štýl, no tiež šetrné sušenie, farbenie či tvarovanie vlasov stoja za krásnou a zdravou hrivou. Zastavme sa spolu pri ich sušení a pozrime sa, aký fén je pre tie naše vlasy najvhodnejší a aké možnosti výberu nám súčasný trh ponúka.

fen-na-vlasy-znacky-ceriotti-andopa-sk

Keď nás vyhľadávač zahltí množstvom výsledkov

Výber fénu na vlasy sa môže zdať ako jednoduchá záležitosť, no čím náročnejší sme pri parametroch, výkone, funkciách či dizajne, tým viac sa všetko komplikuje. Po hodinách googlenia tak nakoniec zisťujeme, že vlastne ani netušíme, aký fén by sme potrebovali, resp. ktorý by nám a našim vlasom najviac vyhovoval. V tejto chvíli je každá rada nad zlato.

Už na začiatku nášho lustrovania zistíme, že čo sa týka výberu, rozhodne sa nemôžeme sťažovať. Fén už dávno nie je len spotrebičom na sušenie mokrých vlasov. Vďaka rôznym nadstavcom, regulácii teplôt a pridaným funkciám, ako je napríklad ionizácia, sa z neho stáva dokonalý prístroj na tvorbu nadýchaných účesov či vĺn.

Základné delenie sušičov na vlasy podľa účelu

Hneď na začiatku je dobré si jednotlivé typy fénov rozdeliť do kategórií a vyberať už len z kategórie fénov určených pre domáce použitieProfesionálne sušiče vlasov sú síce podstatne kvalitnejšie, majú viac funkcií a väčší výkon, no sú určené skôr na časté používanie, čomu zodpovedá aj ich pomerne vysoká cena. Kategória cestovných fénov je zase ich pravým opakom. Jednoduchý dizajn, nižšia hmotnosť, minimum funkcií a nie najvyšší príkon ich predurčuje na občasné používanie v rámci dovoleniek či služobných ciest. V tomto prípade je teda naša zlatá stredná cesta presne tým, čo hľadáme.

Aký výkon, koľko funkcií a aká cena je tak akurát?

Fény pre domáce použitie vôbec nie sú kategória, ktorá niečím výrazne zaostáva za kategóriou tých profesionálnych. Iste, mnohé z nich nemajú také množstvo špeciálnych funkcií a nadstavcov, ale ak sme ochotní si trochu priplatiť, nájdeme si aj v tejto kategórii veľmi kvalitný a výkonný spotrebič. Takže aké sú tie naše kľúčové parametre? Pri úpravách vlasov v domácom prostredí si často vystačíme s 3-4 teplotnými stupňami a priemerným výkonom fénu. Možno nám budú niekedy chýbať špeciálne nadstavce, ale pokiaľ nie sú súčasťou základnej výbavy konkrétneho typu, väčšinou je tu vždy možnosť dokúpiť si ich osobitne. Pre nás ako bežných užívateľov je pri výbere fénu jedným zo základných kritérií tiež jeho cena. Aj tu platí, že za málo peňazí dostaneme málo muziky, preto treba veľmi dôkladne a starostlivo zvažovať a byť ochotný prijímať kompromisy. Našťastie ponuka fénov je taká široká, že si v rámci jasne určených parametrov určite vyberie každý.

Popri základných parametroch si však pri výbere fénu treba všímať aj tie menej podstatné. Celkový dizajn, dĺžka elektrickej šnúry či hmotnosť fénu nám môžu chvíle sušenia vlasov buď  spríjemňovať, alebo riadne znepríjemniť. A aj keď nie sme profesionáli, predsa nám nie je ľahostajné, či vyhodíme peniaze za fén, ktorý nielenže nemá pre nás dostatočnú kvalitu, ale ešte ani dobre nevyzerá!

Tak ako vo všetkých oblastiach, aj vo vývoji fénov sme výrazne pokročili a stále sa na trhu objavujú novšie, niekedy až prevratné technológie. To, čo bolo v minulosti len fikciou, je teraz bežnou realitou. A hoci nemusíme mať doma ten najnovší prototyp fénu, predsa sa pri jeho kúpe neznížme k tým najzákladnejším modelom. Nie preto, že my na to predsa máme, ale pre zdravie a vzhľad našich vlasov.