Prírodná kozmetika – 3 výhody, prečo voliť eko kozmetiku

vegan kozmetika

Pojem prírodná kozmetika sa čoraz častejšie skloňuje v našich každodenných životoch. V posledných rokoch sa badateľne zvýšil dopyt po zelenších alternatívach, a aj v starostlivosti o pleť a vlasy chceme voliť tú lepšiu alternatívu. Avšak pojmy ako organický, 100% prírodný či bio sa väčšine z nás zlieva do jedného, a my často strácame prehľad.

Aj preto sme vám priniesli tento článok - spolu rozlúskneme význam jednotlivých označení pod záštitou 'eko'. A taktiež vám prezradíme výhody prírodnej kozmetiky, a top 3 dôvody, prečo siahnuť po ekologickej kozmetike.

Prírodná kozmetika a jej výhody

Účinnejšia ako konvenčná kozmetika

Keďže prírodná kozmetika (vo väčšine prípadov) využíva čisto prírodné zložky, je oveľa šetrnejšia k pokožke ako jej syntetická verzia. Látky sa získavajú priamo z rastlín, kvetov a bylín, ktorých účinky pôsobia obohacujúcu a hojivo na našu pokožku a vlasy. Dary prírody sa predsa v minulosti využívali na riešenie všelijakých problémov pravidelne.

Šetrnejšia k nášmu zdraviu

Aj vám sa zatočí hlava vždy, keď sa snažíte rozlúštiť zloženie ingrediencií na obale výrobku? Syntetické látky vo väčšine konvenčných produktoch sú často zostavené na báze ropy či chemikálií -  sulfáty, parabény, PEG, hliník, formaldehyd a zoznam pokračuje. Existuje niekoľko výskumov, ktoré preukázali, že sa užívanie produktov so syntetickým zložením spája s niekoľkými zdravotnými ťažkosťami a ochoreniami.

Šetrnejšia k prírode

Jedným z popredných dôvodov, prečo čoraz viac konzumentov siaha po prírodnej kozmetike je ohľaduplnejší prístup k životnému prostrediu. Látky pre prírodnú kozmetiku sa získavajú šetrnejším spôsobom a následná produkcia výrobkov berie ohľad na životné prostredie, zvieratká, i naše zdravie. Navyše neorganické látky v bežnej kozmetike sa následne zmývaním dostávajú do prírody, čím ju do veľkej  miery znečisťujú.

eko kozmetika

Pojem 'eko' - prečo nehádzať všetko do jedného vreca

Nie je ťažké stratiť sa v jednotlivých pomenovaniach a označeniach. Väčšinou zbadáme na výrobku logo v spojení s prírodou, a okamžite si to spájame s niečím lepším, zelenším. Slová ako bio, vegan, eco-friendly sa nám zdajú byť rovnaké, pričom každý z nich predstavuje iné podmienky výroby a iný obsah daného produktu. A kým jedno je naozaj lepšou voľbou pre naše zdravie a planétu, ďalší produkt môže byť ťažkou syntetikou so šikovným marketingom. Ako sa teda vyznať a nezblázniť sa z toho?

Vegan a cruelty-free kozmetika

Veganská kozmetika znamená, že daný produkt neobsahuje žiadnu látku zo živočíšnych zdrojov. Vegan kozmetika by taktiež nemala byť testovaná na zvieratách, to je však často skôr výnimkou než pravidlom. Ak si chcete byť 100% istý, že výrobok nebol testovaný na zvieratách, hľadajte na obale výrobku výraz cruelty-free

Veganská kozmetika sa stáva čoraz obľubovanejšou, ako ľudia začínajú dbať viac na podmienky, v ktorých sa ich obľúbený produkt vyrába. Veganské produkty ako kondicionéry či šampóny nájdete aj v našej rade vlasovej kozmetiky.

Prírodná kozmetika

Prírodná kozmetika predstavuje produkty, ktorých zloženie pozostáva z rastlinných zdrojov, a obchádza syntetické a chemické látky. Na to, aby sa produkt mohol oficiálne zaradiť medzi prírodnú kozmetiku, musí mať 95% prírodné zloženie.

No keďže tento pojem sa neviaže k striktným reguláciám, značka môže označiť svoj produkt ako prírodný aj v prípade, ak sa jeho zloženie mieša so syntetickými látkami. Ak sa chcete uistiť, či je kozmetika naozaj prírodná, preštudujte si vždy etiketu výrobku. 

BIO a organická kozmetika

Bio a organická kozmetika je vlastne to isté. Dôležité však je, že organická kozmetika nemôže obsahovať látky, ktoré nepochádzajú z biologického poľnohospodárstva a neboli pestované podľa schválených biologických metód.

Kozmetika bez syntetiky

Existuje ešte ďalšia skupinka kozmetiky, ktorá si síce nemusí hovoriť prírodná kozmetika, no má veľkú výhodu v tom, že neobsahuje škodlivé chemické látky ako parabény, sulfáty, silikónov či polyethynolglykolu.

Certifikát ako záruka

Kým sa nás značky často snažia nalákať na eko pojmy a ekologicky pôsobiace balenie, certifikáty sú vždy zárukou dôveryhodnosti toho, čo stojí na obale.

Veríme, že ste vďaka tomuto článku nadobudli prehľad o svete eko kozmetiky a že vám pri budúcom nákupe poslúži pri výbere tých vhodných produktov.