Príčiny a riešenia mužskej plešatosti

plesatost

Vedeli ste, že až 80% mužov trpí plešatostou. Toto číslo je v celku zarážajúce a alarmujúce. No prečo je tomu tak?  A ako sa môžete vyhnúť príčinam problémov s pokožkou? Práve to a oveľa viac sa dozviete v pokračovaní článku.

Príčiny mužskej plešatosti

Jednou z príčin problémov pokožky hlavy je genetika alebo rodinná anamnéza plešatosti. Výskum dokázal, že mužská plešatosť je spojená s androgénmy (mužské pohlavné hormóny), ktoré majú mnoho funkcií, vrátane regulácie rastu vlasov.

Pri mužskej plešatosti sa rastový cyklus vlasov začína oslabovať a vlasový folikul sa zmenšuje. Tým vznikajú jemnejšie a kratšie pramene vlasov. Tento rastový cyklus sa nakoniec skončí a na mieste vypadnutého vlasu nenarastie žiadne nový.

Okrem genetiky či rodinnej anamnézi, vypadávanie vlasov môže mať aj vážnejšie príčiny, ako napríklad:

  • niektoré druhy rakoviny
  • vedľajšie účinky liekov
  • ochorenia štítnej žľazy
  • anabolické steroidy
  • plesňové stavy pokožky hlavy

Ak sú problémy pokožky hlavy sprevádzané vyrážkami, začervenaním, dráždivosťou pokožky, bolesťami či nepravidelným vypadávaním vlasov môže ísť o zdravotné stavy

Na diagnostikovanie príčiny vypadávania vlasov môže byť potrebná aj biopsia kože alebo krvné testy.

Typy mužskej plešatosti

Poznáme niekoľko typov plešatosti, ktoré sa spájajú s vypadávaním vlasov. Tieto typy sa prejavujú každý inak. Poďme sa na ne pozrieť bližšie:

Plešatosť

Rednutie (androgénna alopécia) alebo vzorová plešatosť spôsobuje, že náš vlasový folikul a vlasy sa stávajú náchylnými na miniaturizáciu. Tá môže byť spôsobená hormonálnymi či genetickými faktormi, ale taktiež aj nedostatkami spojenými s lokálnou mikrocirkuláciou.

Problémy s pokožkou hlavy

Trápi vás dráždivá pokožka, ktorá ma lupiny alebo sa nadmerne mastí? Ak áno, tak môžete trpieť nerovnováhou vlasovej pokožky. Tá môže byť veľmi nepríjemná, no dá sa ju riešiť individuálnym ošetrením. To obnoví vašu pokožku hlavy a celkovo vám uľahčí od bolestivej a dráždivej pokožky.

Vypadávanie vlasov

Rozlišujeme medzi rozšírenou plešatosťou a bodovou plešatosťou.

Rozšírená plešatosť nastáva vtedy, keď dôjde ku zvýšenému vypadávaniu vlasov. Bodová nastáva vtedy, keď sa po stranách alebo v strede hlavy objaví jedna alebo viac plešatých škvŕn. 

Tieto problémy môže zapríčiniť strava, stres, zmeny v imunitnom systéme alebo nedostatok minerálov a vitamínov.  V niektorých prípadoch môže ísť aj o genetickú predispozíciu.

Aké sú riešenia Androgénnej Alopécie?

Je dôležité, aby ste plešatenie riešili čo najskôr. Preto si všímajte rednutie a stenčovanie vlasov. No platí, že v prvotnej fáze je plešatenie ťažko odhaliteľné. Preto, keď si všimnete prvé náznaky androgénnej alopécie neváhajte kontaktovať svojho kaderníka / kaderníčku. 

Postup liečby plešatosti

  • 0. krok - Pre-peeling - Ešte pred samotným ošetrovaním, hĺbkovo očistite pokožku pomocou pre-peelingu Reset. 
  • 1. krok - Densifying sinergy_PRE (raz týždenne) - Esenciálne oleje obsiahnuté v ampulke pomáhajú obnovovať rovnováhu mikrocirkulácie vo vlasovej pokožke a rieši problémy s plešatostou.
    • 2. krok - Densifying shampoo (podľa potreby) - Špeciálny šampón obsahujúci esenciálne oleje napomáha udržiavať prirodzenú hladinu živín, pre zdravú pokožku hlavy. Zabraňuje miniaturázicii a plešatosti.
      • 3. krok - Densifying sinergy_POST (raz týždenne) - Vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom a esenciálnym mikroelementom napomáha obnoviť rovnováhu metabolických výmen v pokožke a tým rieši problém s plešatostou.
        • 4. krok - Intensity sinergy (raz týždenne) - Obsahuje vzácnu synergiu sereona repens a esenciálne oleje, vďaka ktorým pomáha predčasnej miniaturizácii.
        • 5. krok - In Man (2-krát denne) - Špeciálny výživový doplnok obsiahnutý mastnými kyselinami, pôsobiacimi synergicky. Ich pôsobenie riadi nadmernú syntézu “hormónu plešatosti” (dihydrotesterón). Obsiahnuté antioxidanty a zinok pomáhajú udržiavať vaše vlasy zdravé.