Aj kefa na vlasy potrebuje občas očistiť. Viete, ako na to?

Starostlivosť o hrebene či kefy na vlasy patrí k rutinným činnostiam, ale priznajme si, občas sa nám do nej vôbec nechce. Špinavá kefa je však pre naše čisté a umyté vlasy úhlavným nepriateľom. Je zdrojom nečistôt, mastnoty a častíc prachu a špiny, ktoré sa pri česaní znovu a znovu dostávajú späť do vlasov a tento kolotoč akosi nemá konca. Vlastne má.

Hlavné dôvody, prečo kefu pravidelne čistiť

Čistenie kefy na vlasy má okrem jej estetického hľadiska hlavne svoj hygienický význam. Aj keď kefa plná chumáčov v nás iste nevyvoláva žiadne príjemné pocity, treba si uvedomiť, že okrem vlasov je na nej aj množstvo nečistôt, ktoré na prvý pohľad viditeľné vôbec nie sú. Vyčistenie kefy od vlasov teda nie je ani zďaleka postačujúce. Predstavme si, že na kefu položenú v kúpeľni na polici denne sadajú častice prachu a nečistôt. Ďalšiu dávku mastnosti, zbytkov šampónulaku či gélu na vlasy na ňu prenášame každý deň pri česaní. Všetky tieto nečistoty sa ako magnet nalepia na štetiny a celý trup kefy a my si ich nechtiac pri česaní znovu vtierame do čistých vlasov. Ak teda chceme udržať svoje vlasy naozaj čisté a vitálne, je načase venovať trochu pozornosti aj čistote kefy.

ako-cistit-kefu-na-vlasy

Nie je kefa ako kefa

Ak sme si už vstúpili do svedomia a starostlivosť o kefu či hrebene si zobrali k srdcu, uistime sa najprv, s akým materiálom máme do činenia. Pretože je veľký rozdiel v čistení klasickej plastovej kefy a čistení kefy drevenej či s prírodnými štetinami. Aj tu platí, že čím drahšia kefa, tým jemnejšie čistenie. Plastovú kefu sa nemusíme báť čistiť aj častejšie, pretože tento materiál je pomerne odolný a navyše je jej čistenie pomerne rýchle a jednoduché. Stačí nám pár dostupných ingrediencií a kefa bude ako nová. Dôležité však je, aby sme z kefy pred samotným čistením odstránili všetky vlasy a viditeľné nečistoty. Ak to robíme pravidelne, iste s tým nebude žiaden problém.

Potom sa už môžeme pustiť do čistenia. Je veľa spôsobov, ako na to, ale asi najjednoduchšie je namočiť kefu do čistiaceho roztoku a istý čas ho nechať pôsobiť. To, či s vodou zmiešame šampón, ocot, saponát alebo jedlú sódu, záleží od kvality našich vlasov. Pokiaľ patria k tým mastnejším, pridáme do vody saponát alebo ocot. Ak sú skôr suché, octu a saponátu by sme sa mali skôr vyhnúť a použiť na čistenie len šampón, čajovníkový olej alebo sódu. Pomôcť si môžeme starou zubnou kefkou alebo vatovou tyčinkou. Na záver netreba zabúdať na dôkladné opláchnutie pod tečúcou vodou. Sušíme najlepšie voľne na vzduchu.

o-kefu-na-vlasy-sa-treba-starat-andopa-sk

Kým plastové kefy nie sú na údržbu až také citlivé, o drevených kefách sa to povedať nedá. Hoci je drevo na nich naimpregnované a ošetrené tak, aby odpudzovalo vlhkosť, predsa nie je vhodné ich čistiť ponorením do čistiaceho roztoku. Aj agresívnejšie čistiace prostriedky, ako sú saponát či ocot, si môžeme v tomto prípade zo zoznamu vyškrtnúť. Najvhodnejšie je čistenie šampónom alebo čajovníkovým olejom, aj to len jemne a s použitím malého množstva vody. Sušenie by v tomto prípade malo byť čo najrýchlejšie, použitie vlažného vzduchu z fénu bude v pohode. Čo sa týka kief s prírodnými štetinami, ich čistenie je veľmi podobné ako pri drevených. Na záver ešte treba pripomenúť, že šampóny s obsahom silikónu nie sú na čistenie najvhodnejšie, pretože ten obalí konce štetín a kefa tak prestane byť pri česaní účinná.

Krásne a lesklé vlasy sú výsledkom dôkladnej a pravidelnej starostlivosti. O tom niet pochýb. Netreba však zabúdať, že pojem starostlivosť zahŕňa toho oveľa viac než len ich umývanie a výživu.