Všetko, čo potrebujete vedieť o vyživujúcej línii na vlasy

vyzivujuca linia - osetrenie vlasov

Sú vaše vlasy v poslednom čase suché, lámavé a ako bez života? Takto volajú o pomoc a o kvalitnú starostlivosť. Našim vlasom škodí mnoho vecí, ktoré môžeme jednoducho zhrnúť ako nezdravý životný štýl.

Najväčšími hrozbami pre vlasy sú:

  • častá úprava pomocou zohrievania a horúceho vzduchu,
  • nevhodné kozmetické prípravky,
  • stres,
  • znečistené životné prostredie, 
  • mrazivé počasie,
  • suchý vzduch,
  • nedostatočne výživná strava, chýbajúce vitamíny a minerály.

Našťastie s tým môžete rýchlo a jednoducho niečo urobiť, stačí, ak stavíte na vyživujúcu líniu na vlasy, vďaka ktorej budú ako v bavlnke. Takáto línia obsahuje kombináciu produktov, ktoré navzájom dokonale ladia a ich súčasťou sú výživné oleje a vitamínové zložky. 

Vyživujúca línia je primárne určená pre suché a lámavé vlasy. Celé ošetrovanie sa začína šampónom na poškodené vlasy. Môže obsahovať výťažky z byliniek, ako je ibištek, zelený čaj alebo harmanček. Súčasťou sú vždy taktiež vitamíny, pre vlasy sú dôležité najmä vitamín A a vitamín E. Zároveň potrebujeme vlasy dôkladne vyčistiť pomocou prírodných ingrediencií, akými sú napríklad íl alebo čajovníkový olej. Napokon by mal šampón aj hydratovať a vyživovať, napríklad pomocou bambuckého masla. Po umytí by mali byť vlasy mäkké a posilnené.

Druhým krokom, ktorý prebieha ešte pri sprchovaní, je použitie kondicionéru na poškodené vlasy. Jeho zloženie sa podobá šampónu, ale jeho úlohou nie je odstraňovanie nečistôt, preto sa skladá skôr z hydratačných a zjemňjúcich zložiek, ako sú rôzne oleje a maslá.

Aspoň raz týždenne je potrebné naniesť na vlasu vyživujúcu masku alebo zábal. Po použití tohto produktu sú vlasy extra jemné a príjemné na dotyk. Zároveň nie sú rozstrapatené a vysušené. Masku na vlasy si majú dopriať najmä žienky, ktoré majú farbené vlasy alebo inak chemicky ošetrené vlasy, napríklad odfarbované končeky, či vlasy s melírom.

Najintenzívnejšie ošetrenie poskytuje olej na vlasy. Táto intenzívna starostlivosť je určená pre všetky typy vlasov. Obsahuje bambucké maslo, avokádový olej alebo kakaové maslo, pretože tieto zložky intenzívne hydratujú a dokážu vlasy chrániť pri úprave vlasov žehličkou, kulmou alebo fénom. Olej na vlasy musí obsahovať aj vitamíny, už spomínané A a E, ale aj zinok, mastné kyseliny, kolagén a rôzne druhy antioxidantov.

Ako používať vyživujúcu líniu na vlasy

Prvým krokom v ošetrovaní vlasov je ich dôkladné umytie, aby boli schopné lepšie vstrebávať všetky výživné látky. Šampón vmasírujeme do vlhkých vlasov a doprajeme si aj ošetrenie pokožky hlavy. Potom šampón dôkladne zmyjeme vodou. V prípade, že sú vlasy veľmi poškodené, je vhodné používať vlažnú vodu a nie úplne horúcu vodu, ktorá vlasy ešte viac vysušuje. Celý proces opakujeme dvakrát. Prvýkrát šampón vlasy dôkladne umyje, počas druhého umývania zase vlasy dokážu vstrebať vyživujúce komponenty. 

Následne vlasy jemne vysušíme uterákom, ale necháme ich vlhké. Na končeky a dĺžky nanesieme kondicionér. Vyhýbame sa oblasti korienkov, ktoré by sme takto príliš zaťažili. Po desiatich minútach môžeme z vlasov kondicionér dôkladne zmyť teplou, ale nie horúcou vodou. V prípade, že sú naše vlasy veľmi poškodené, je vhodné aspoň dva mesiace nepoužívať kulmu, žehličku a fén. Namiesto toho necháme vlasy prirodzene vyschnúť na vzduchu. 

Po použití kondicionéra jeden alebo dvakrát týždenne nanesieme aj masku na vlasy alebo olej na vlasy. Mokré vlasy jemne vysušíme uterákom, podobne ako keby ste žmýkali kašmírový sveter. Potom na vlasy aplikujeme masku a necháme ju pôsobiť tri až päť minút. Na záver produkt dôkladne zmyjeme z vlasov a potom ich necháme prirodzene usušiť.