Techniky farbenia vlasov

Balayage

Existuje technika farbenia vlasov, ktorá prinesie želané výsledky a zároveň sa o vaše vlasy krásne postará? Aké máte možnosti a ako najlepšie osviežiť svoj vzhľad? Pozrieme sa pod ruky kaderníkov a vysvetlíme si aké sú súčasné svetové trendy.

Jednotlivé techniky farbenia vlasov sa líšia vo svojej náročnosti, ale najmä vo výslednom efekte. Pred tým, ako sa vyberiete k svojmu kaderníkovi, by ste mali mať presnú predstavu o tom, čo každá z nižšie opísaných techník ponúka.

Shatush

Shatush je horúcim módnym trendom vo farbení vlasov. Pri tejto technike vzniká nenápadný prechod od tmavších odtieňov po svetlejšie podobne ako pri melírovaní, avšak jej súčasťou je starostlivosť o vlasy. Shatush sa dá opísať ako kombinácia melíru a ombré - podobne ako v prípade ombré je na vlasoch prechod od tmavej farby po svetlú, ale nie na celej ploche vlasov, iba na niektorých pramienkoch. Táto technika je obľúbená pre svoj omladzujúci efekt. 

Balayage

Toto francúzske slovo opisuje techniku zosvetľovania, pri ktorej sú vlasy farbené pomocou štetca a špecifického gesta rúk. Účesu dodávajú hĺbku a konkrétny tvar. Funguje v podstate ako optická ilúzia, ktorá dodáva objem aj pri jednoduchej úprave vlasov. Pri technike balayage sú používané rôzne odtiene svetlých aj tmavších farieb podobných prirodzenej farbe vlasov, ktoré vytvárajú efekt, akoby boli vaše vlasy „pobozkané slnkom“.

Airtouch

Novšia verzia techniky balayage je zameraná na prirodzene pôsobiace svetlé pramienky vlasov, ktoré sa krásne prelínajú s vlasmi majiteľky. Najskôr sa pomocou fénu vyfúka časť vlasov a potom sa na nich nanesie melírovací prášok. Pri tejto technike je dôležité používať profesionálne pomôcky na farbenie vlasov, aby bol výsledok čo najefektnejší.

Ombré

V prípade ombré sú vlasy zafarbené tak, aby farba prirodzene prechádzala z jedného odtieňa do druhého. Zvyčajne je to od tmavších vlasov pri korienkoch ku svetlejším končekom. Dôležité je farbiť celú dĺžku vlasov viacerými odtieňmi, aby neboli viditeľné ostré prechody. Využívajú sa pri tom dve farby na vlasy, ktoré sa v istom bode zmiešavajú.

ombre

Sombré

Sombré je jemnejšou verziou ombré, pri ktorej sa dve farby líšia menej výrazne a prechod medzi nimi je takmer neviditeľný. Táto technika je vhodná pre ženy, ktoré nechcú výrazné zmeny, ale majú pocit, že ich vlasy nie sú lesklé a pôsobia ako bez života.

Melír

Melír patrí medzi najpopulárnejšie techniky farbenia vlasov v deväťdesiatych rokoch, ale v súčasnosti má sofistikovanejšie prevedenie. Sú pri ňom zafarbené určité pramienky vlasov zvyčajne svetlejšou farbou ako je prirodzená farba vlasov danej ženy. Dodávajú účesu dynamiku a zvýrazňujú črty tváre. Pristanú aj krátkym vlasom.

Bronde

Blondína? Brunetka? Nemusíte si vyberať svoju stranu, vďaka bronde spojíte to najlepšie z hnedých a svetlých odtieňov vlasov. Pri tejto technike sa farbia celé pramienky vlasov od korienkov až po končeky v blond a v hnedých odtieňoch. Táto technika je skvelá v tom, že aj pri odrastaní korienkov alebo pri vymývaní farby z vlasov pôsobí veľmi chic.

Babylights

Máme tu ďalšiu variáciu melíru - babylights - teda zosvetľovanie vlasov najmä na miestach, kde kontúrujú tvár. Vzadu a na bokoch sa pridáva iba pár zosvetlených pramienkov, ktoré celkový efekt zjednocujú. Pre babylights je typické aj to, že zosvetlené pramene začínajú približne dva centimetre od korienkov vlasov. Preto pôsobia veľmi prirodzene a starostlivosť o nich je pomerne jednoduchá.

Lowlights

Pri tejto technike sú zafarbené končeky vlasov o niečo tmavšou farbou, ako je ich prirodzená farba. Preto si ju volia najmä majiteľky blond odtieňov. Odvážnejšie žienky si rady vyskúšajú aj pestrejšie farby, napríklad ružové lowlights.