Najčastejšie chyby pri používaní sušičov vlasov a ako sa im vyhnúť

susice vlasov

Sušič na vlasy je neodmysliteľnou pomôckou v takmer každej domácnosti. O to horšie je, že jeho nesprávne používanie môže spôsobiť poškodenie vlasov aj vlasovej pokožky. Mali by ste vedieť, ako ho správne používať a aj v tomto prípade platí, že je dobrý nápad prečítať si presný návod na používanie

Existujú však aj chyby, ktoré robíme všetci bez ohľadu na to, či máme doma fén na vlasy alebo sú naše vlasy upravované v sušiacej helme. Aké to sú?

Príliš vysoká teplota 

Najčastejší zlozvyk je jednoznačne snaha vysušiť si vlasy rýchlejšie vďaka veľmi vysokej teplote. Kombinuje sa to aj s tým, že sušič na vlasy prikladáme tesne k pokožke hlavy. Vedie to k jej prehrievaniu, vysušovaniu a následne môže dôjsť k tvorbe lupín, podráždeniu, svrbeniu a masteniu vlasov. Keď je totiž pokožka príliš suchá, začne produkovať viac mazu, aby tento stav kompenzovala. Riešenie je jednoduché - nastavovať sušič vlasov na strednú teplotu a držať ho v primeranej vzdialenosti od vlasov - minimálne 15 centimetrov.

Vynechávanie ochranného spreja

Jednou z najčastejších chýb je vynechávanie používania ochranného spreja pred vysokými teplotami. Tento sprej chráni vlasy pred prílišným vysušením a poškodením kvôli vysokým teplotám. Pred každým sušením vlasov ich niekoľkými jednoduchými pohybmi viete nasprejovať a ochrániť vďaka tomuto prípravku.

Nedostatočné vysušenie vlasov

Mnohí ľudia zvyknú sušiť vlasy len krátko, čo môže spôsobiť, že vlasy zostávajú vlhké a sú kvôli tomu náchylnejšie na poškodenie. Je dôležité vysušiť vlasy poriadne až do konca, aby sa na pokožke hlavy netvorili nejaké plesňové ochorenia a aby boli vlasy pevnejšie. 

Používanie sušiča na úplne mokré vlasy

Sušič na vlasy by sa nemal používať okamžite po tom, ako vyjdete zo sprchy či z vane. Vlasy je potrebné veľmi jemne vysušiť uterákom - podobne akoby ste žmýkali jemný kašmírový sveter, určite nešúchajte uterákom divoko po celej hlave. Nenechávajte si vlasy zavinuté v turbane z uteráku na vrchu hlavy, to neprimerane namáha korienky vlasov. Pred použitím sušiča nechajte vlasy prirodzene aspoň čiastočne vyschnúť voľne rozprestreté na pleciach. Keď sú polosuché, jemne ich rozčešte, začnite od končekov a potom použite sušič na úpravu účesu.

Nesprávny smer fúkania vzduchu

Ďalšou častou chybou je sušenie vlasov v zlom smere. Vlasy sa majú sušiť od korienkov ku končekom, ak máte dlhé vlasy, môžete to robiť aj v predklone. Takto zabezpečíte, že budú mať vlasy väčší objem a lepšie budú držať želaný tvar.

Nevyužívanie príslušenstva sušiča na vlasy

Túžite po kvalitnej starostlivosti o vlasy a tak investujete do sušiča na vlasy s rôznorodým príslušenstvom, ako sú difuzéry alebo koncentrátory. Nakoniec ich však vôbec nepoužívate, lebo neviete na čo slúžia. Môžu pri tom zlepšiť výsledky fúkania vlasov a minimalizovať ich poškodenie. Preto by ste mali preskúmať príslušenstvo, ktoré patrí k vášmu sušiču.

Nedostatočne jemné zaobchádzanie s vlasmi pri česaní a fúkaní

Celkovo platí, že správne sušenie vlasov zahŕňa aj vhodné kefy a hrebene na váš typ vlasov (napríklad menej husté hrebene, ak máte vlnky alebo kučierky) a vynechávanie prehnaného ťahania vlasov týmito pomôckami, pretože tým uvoľňujete alebo doslova vytrhávate vlasy z pokožky.

Nedostatočná údržba sušiča na vlasy

Mnoho ľudí zabúda na pravidelnú údržbu sušiča na vlasy, vrátane čistenia filtra. Príliš veľa vlasov a prachu vo filtri môže znížiť účinnosť sušiča na vlasy a spôsobiť ich poškodenie. Opäť vás nasmerujeme k návodu na použitie konkrétneho modelu, aby ste nerozoberali také prvky, ktoré nebudete vedieť zložiť späť dohromady.